Er golf en rikmannssport?

Er golf en rikmannssport?

Golf er en ødelagt spasertur, er et gammelt ordtak. Det er uvisst hvem som først sa det, og både Mark Twain og Winston Churchill har blitt stemplet som opphavsmenn til dette uttrykket. Uansett er det ikke et uttrykk vi golfentusiaster benytter oss av. Vi elsker spillet, og synes snarere at golf gjør en spasertur langt mer spennende. Vi er heller ikke særlig begeistrede for stereotypen om at golf er en sport for de rike.

La oss drøfte noen argumenter som avfeier denne uheldige fordommen. Golf er faktisk en av de mest populære folkesportene i landet, i alle fall når det kommer til medlemskap. Flere små golfanlegg i landet har blitt til takket være dugnadsarbeid, til tross for forestillingen enkelte har om golf som rikmannssport. Nå finnes det golfanlegg i nord, sør, øst og vest, ved kysten og i innlandet. Og medlemmene i de ulike golfklubbene i landet kommer fra alle økonomiske klasser.

Selvsagt finnes det aspekter ved golf som koster penger, men et årsmedlemskap i en golfklubb koster ikke mer enn et medlemskap på et treningssenter pleier å gjøre. Eget golfutstyr koster også litt, men slik er det med mange sporter og hobbyer for øvrig. Tenk bare på de som driver hestesport og har egen hest, golf blir rimelig i forhold. Det er derfor kanskje ikke bare på grunn av prisen at golfen har fått dette urettferdige rikmannsstempelet.

Alle spiller golf

En ting som er verdt å påpeke om golf er at det ikke er en rikmannssport, men at det likevel blir spilt av en del rike mennesker. Dette er nok med på å holde stereotypen i live. Golf er dessuten tungt sponset av store firmaer som Rolex, hvilket er med på å få sporten til å se luksuriøs ut. Vi hører tidvis om rike snobber som hyrer hele golfanlegg for å kombinere en avslappende aktivitet med et forretningsmøte, som en måte å vise seg frem på.

Rikfolk med dyrt golfutstyr, dyre klær, hvite hansker og til og med parykker er én ting, men de utgjør en minoritet av golfelskere. Golf er en sport som kan spilles av alle, og det er det viktig å belyse. Det finnes nok av golfentusiaster blant den såkalte arbeiderklassen (selv om man kanskje ikke bruker den slags uttrykk lenger), og det er det viktig at lokalpolitikere i kommuner og fylkeskommuner i landet får med seg.

Når driftsstøtten til ulike idrettsanlegg i landet skal fordeles, er det en klar fordel om de lokale folkevalgte ikke er av den feilaktige oppfatningen av at golf primært spilles av rike mennesker. Tror de det, kan det påvirke forvaltningen. Da kan landets golfklubber bli nødt til å øke medlemmenes årsavgift, noe som hadde vært greit hvis alle som spilte golf var steinrike. Men det er jo ikke tilfellet!